Utvandrarna – från Småland över Atlanten till Minnesota
Den nya filmatiseringen av kultklassikern Utvandrarna hade premiär på juldagen. Filmen är baserad på Vilhelm Mobergs nationalepos. Utvandrarna är en tidlös kärlekshistoria kantad av hungersnöd, drömmar och längtan. Huvudrollerna spelas av Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård.
Vilhelm Moberg (1898–1973) författare, dramatiker och samhällsdebattör. Med sitt utvandrarepos skrev han sig rakt in i den svenska folksjälen. Utvandrarna gavs ut första gången 1949 och har lästs och älskats allt sedan dess.
Björn Ulvaeus har skrivit förordet till den nya utgåvan:
"Det är mitt öde att ständigt återvända till Utvandrarna och jag beklagar det inte. Jag kan bara avundas den lycklige läsare, som just nu för första gången ska få komma in i Kristinas och Karl Oskars värld. Som strax ska läsa de första sidorna, som så obevekligt drar oss in i deras berättelse."
Kärlek, hungersnöd, drömmar och utvandring
Sverige på 1840-talet. Livet är hårt för många. De fattiga bönderna i Småland försöker få ut så mycket som möjligt av sin magra jord men när det blir missväxt efter en hård vinter är svälten nära.
I Ljuders socken drömmer Karl Oskar, Kristina, Robert, Arvid, Ulrika och många andra om ett bättre liv, utan hunger och överhetens förtryck.
Karl Oskar och hans bror Arvid visar sig ha samma idé: att emigrera till Amerika. Den långa och strapatsrika resan över Atlanten tar sin början, mot en ljusare framtid.
Läs också: Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige.