Älska pocket, 2024-07-31

Foto: Shane Leonard

Stephen King firar 50 år som författare

Det är femtio år sedan skräckmästaren Stephen King 1974 debuterade som författare med Carrie. Boken blev också hans genombrott och när den följdes av The Shining fick King världsrykte. Över 60 romaner samt ett antal kortromaner och novellsamlingar har det blivit sedan debuten. En lång rad av böckerna har filmatiserats, från legendariska Carrie och The Shining till Outsidern och Det.

Nu fortsätter Stephen King att skrämma slag på läsarna med Så du vill ha det mörkareDanny Coughlins onda dröm är en av tolv mästerliga nya noveller, som inte väjer för mörkret i människan. Bland dem finns också Skallerormar – en uppföljare till Kingklassikern Cujo. Som King själv skriver till sina läsare i bokens efterord: “Så ni vill ha det mörkare? Bra. Det vill jag också.”

Samtidigt utkommer två av Kings klassiska romaner på nytt. En exklusiv pocketutgåva av den klassiska thrillern Eldfödd, med konstnären Steven Strouds ikoniska omslag. På den första upplagan från 1980 hade Charlie gröna ögon, men efter att Steven Stroud informerats om att Charlies ögonfärg i själva verket var blå, uppdaterades omslaget till efterföljande upplagor.

Jurtjyrkogården, utkom 1983, hör till Stephen Kings mest lästa böcker. Den låter skräcken sippra in i vardagen, och tänjer på skiljelinjen mellan levande och döda.

Om Eldfödd

Läkaren Louis Creed flyttar med sin familj till den lilla staden Ludlow i Maine. Det nya huset är fantastiskt; naturen är underbar och grannarna vänliga. Men i utkanten av idyllen lurar farorna. Det är något mystiskt med den gamla djurkyrkogården där traktens barn begraver sina husdjur. Bortom den ligger också en annan begravningsplats – på marker där uråldriga förbannelser slumrar.

När familjens katt återuppstår efter att ha blivit överkörd förstår Louis att mäktiga krafter satts i rörelse. Till det yttre är katten densamma, men något är ändå kusligt annorlunda. En stor tragedi inträffar, och familjen får ångra att de kallat på de döda.

Översättning Jimmy Hofsö

Om Jurtjyrkogården

Läkaren Louis Creed flyttar med sin familj till den lilla staden Ludlow i Maine. Det nya huset är fantastiskt; naturen är underbar och grannarna vänliga. Men i utkanten av idyllen lurar farorna. Det är något mystiskt med den gamla djurkyrkogården

där traktens barn begraver sina husdjur. Bortom den ligger också en annan begravningsplats – på marker där uråldriga förbannelser slumrar.

Översättning Lennart Olofsson

Sagt om böckerna

Eldfödd

Brännhet spänning” Time

”Kuslig, ruskig … bortom skrämmande” Publishers Weekly

”Skräckinjagande … Fascinerande.” Miami Herald

Jurtjyrkogården

”Boken som är så mörk att inte ens King själv ville ge ut den. Jurtjyrkogården traumatiserade hela min generation – och vi älskade det.” Mats Strandberg