Pocketpodden #68: David Ärlemalm komplicerar den dåliga pappan
Det finns inte så många Arto-pappor i svenska romaner, men Lite död runt ögonen handlar om honom. Ensam med sexåriga Bodil försöker han få ihop dagarna men det gamla livets droger, bilstölder och lögnerna tränger sig på. Hör David Ärlemalm om romandebuten, att tas sig förbi schablonen av Myndighetssverige och hur #metoo kröp in i berättelsen.
Dessutom Serotonin, Michel Houellebecqs senaste roman, som lyckas provocera till och med förläggare Daniel Sandström.
Programledare Lisa Tallroth.
Om Lite död runt ögonen
En gripande bladvändare från Stockholms skuggsida, en kärlekshistoria mellan två föräldrar, en levande och en död, och deras barn. När Sofia dör av en överdos lämnar Arto livet som missbrukare för att försöka skapa en tillvaro för sig själv och dottern Bodil. Då han anklagas för att sälja droger och får sparken från den skola där han arbetar i köket, pressas han att ordna pengar på de sätt han känner sedan gammalt. Under senhöstens nätter tvingas Arto allt längre in i en värld av lögner, brott och våld när han försöker rädda sig själv och sin dotter. Lite död runt ögonen är en rå och ömsint skildring av ett Stockholm som vi sällan får läsa om.
Om Serotonin
”Ni är på väg att dö av sorg” -- Florent-Claude är en agronom och byråkrat som till vardags utreder det europeiska jordbruksstödets konsekvenser. Därtill är han deprimerad och trött på sin flickvän. I ett försök att bryta tristessen flyr han till den franska landsbygden, och möter en värld som ödelagts av globaliseringen och den moderna jordbrukspolitiken. Det enda om håller honom flytande är 10 milligram Captorix om dagen, ett lyckopiller som dock gör honom gradvis mer impotent.
Michel Houellebecqs nya roman är en tragikomisk skildring av en man och en kultur som tycks ha kommit till vägs ände. "Serotonin är en roman av en briljant stilist” skrev Aftonbladet om den franska utgåvan.