Modern klassiker som ständigt lockar nya läsare
Det är trettio år sedan den svenska översättningen av Den hemliga historien av kultförklarade Donna Tartts utkom. Boken blev en internationell succé och har sålts i miljontals exemplar över världen. Märkligt nog har den aldrig filmatiserats.
Idag betraktas Den hemliga historien som en modern klassiker som ständigt lockar nya läsare. Boken har fått ett rejält uppsving på Tiktok och anses som den mest stilbildande inom dark academia, en genre där klassisk bildning eller estetiken kring klassisk bildning är berättelsens nav.
Den hemliga historien utkommer nu i en jubileumsutgåva. Översättning av Nille Lindgren.
Alkohol, droger, riter och ritualer
I boken får vi följa arbetarklassgrabben Richard Papen som börjar på ett konstnärligt college i Hampden i New England. Han accepteras snabbt av skolans innersta intellektuella krets. De är människorna han vill vara med, som han fascineras av, men han inser snabbt att de inte bara är kultiverade och spännande – något som han själv gärna velat vara – utan att de ägnar sig åt mycket mer än vanligt collegeliv. Dessa sex ungdomar testar målmedvetet och dekadent alkohol, droger, riter och ritualer i sann dionysisk anda men deras lekar spårar snabbt ur och förr eller senare måste någon få skulden.
Sagt om boken
»När jag var ung visade boken mig just det där jag föreställer mig att så många unga idag också får syn på – att världen kan vara något mer, något förtrollat, något spännande eller till och med farligt.« Greta Schüldt, Dagens Nyheter
»Den hemliga historien är en läsupplevelse av bästa sort: den låter läsaren stiga in i en förtrollad värld.« Lydia Sandgren, författare
»Den har allt.« Camilla Läckberg, författare
»Den hemliga historien är ingen deckare av traditionellt slag, utan mer ett intensivt relationsdrama.« Nöjesguiden
»En thriller för tänkande människor.« Newsday
» Oemotståndlig och förförisk .« Guardian
»Skrämmande, övertygande och briljant.« The Times
Mytomspunnen författare
Donna Tartt, född 1963 i Mississippi, USA, har gett ut böcker var tionde år. Hon debuterade med Den hemliga historien 1992. Tio år senare kom Den lille vännen och därefter Steglitsan. 2014 belönades hon med Pulitzerpriset för romanen Steglitsan (2013). Samma år utsågs hon av tidskriften Time till en av världens 100 mest inflytelserika människor.
Likt andra mytomspunna författare har Donna Tartt alltid värnat sitt privatliv. Hon gick själv på ett liknande college tillsammans med en annan kultförfattare, Bret Easton Ellis (American psycho). Än idag spekulerar man i artiklar och poddar om hur mycket av hennes eget studieliv som avspeglas i boken.
– Den hemliga historien var en jättestor läsupplevelse för mig. Detta att få stiga in i en förtrollad värld. Jag tvekade inte en sekund när jag fick frågan om jag ville läsa om”, säger Lydia Sandgren, författare till den Augustprisbelönade Samlade verk.