Elin Olofsson, lantis och rovdjur – avsnitt 40 av Pocketpodden
Det är landsbygdens kvinnor som tar plats i Elin Olofssons romaner. I den senaste, Herravälde, tar förtrycket och frigörelsen form, i skuggan av rösträttsåret 1921. I 40:e avsnittet av podden pratar Elin om rovdjuret hon hyser, om att konstnären Anders Zorn möjligen var en porrgubbe och varför livet på landet behöver sin egen berättelse. Dessutom ger Jesper Monthan, vice vd på Bonnierförlagen, ett skräddarsytt boktips för coronatider: Fredrik Sjöbergs Flugfällan.
Programledare Lisa Tallroth.
Om Herravälde
Det är försommar 1921 när Alice måste kliva in som direktör i sin makes ställe. Efter hans slaganfall upptäcker hon att allt är ett luftslott. Ingen går att lita på – allra minst hon själv. Rollen hon fostrats till spricker sönder och lusten till Halvard, den man hon gav upp, vill bara inte dö. Så kommer Thomasine, som efter ett möte med mästermålaren Anders Zorn bestämt sig för att bli konstnär. Kan hennes tvivelaktiga förflutna vara Alice till hjälp? Samtidigt säljer pigan Brita uppgifter om sin arbetsgivare till tidningsmannen Gustaf. Hon önskar så innerligt att han ska vara hennes väg bort från bygden och skammen. Att hon för en gångs skull äntligen haft tur.
Röster om boken
"Hon är inget annat än en storslagen författare i högform och från och med 'Herravälde' vill jag inte missa en enda rad ifrån henne." Cecilia Svedhem, Östersunds-Posten
Om Flugfällan/Flyktkonsten/Russinkungen
Allt börjar på Dramaten i Stockholm, där Fredrik Sjöberg umgås med ett lamm, som snart blir ett får. Kort därefter bosätter han sig på en ö i skärgården och börjar studera blomflugor. Berättelsen handlar om fåfänga, rädsla och romantik, eller kanske om konsten att begränsa sig, om flyktförsök och samlande. De tre hjältarna – René Malaise, Gunnar Widforss och Gustaf Eisen – speglar alla författarens liv, ofta nog även läsarens. Trilogin Flugfällan (2004), Flyktkonsten (2006) och Russinkungen (2009) blev ett litterärt genombrott för Fredrik Sjöberg. Böckerna har nått en stor publik över hela världen. Nu är de samlade, med personregister och nyskrivna kommentarer.