Fortfarande jagad av sekten – avsnitt 36 av Pocketpodden
Sexton år efter att författaren Mariette Lindstein lyckades fly scientologernas fängelse i USA förföljer rörelsen henne fortfarande. Efter romansviten Sekten på Dimön (snart tv-serie!) kommer nu Sprickor i jorden, andra delen i thrillerserien om hur en sekt infiltrerar samhället genom sk frontgrupper.
I senaste avsnittet av podden berättar Mariette om tiden i sektens ledning och att sektmentalitet är mycket vanligare än vi vill erkänna. Och till kaffet berättar förläggare Sara Nyström om Systerklockorna, första delen i Lars Myttings episka släktkrönika.
Lyssna här. Programledare Lisa Tallroth.
Om Sprickor i jorden
Tvillingarna Alex och Dani försöker återhämta sig efter att Dani levt sex månader i fångenskap hos en elitistisk sekt. De lämnar Sverige och flyttar till ett hus vid havet i Kalifornien. Att bygga upp ett nytt liv visar sig vara svårt. Dani har fött en son, men traumat från sektens våld har förändrat henne. Samtidigt förtränger Alex det hemska som har hänt och lider av flashbacks. Mitt i allt detta finns Carl, Alex chef och älskare, som gör allt för att beskydda dem. Men en dag dyker en mystisk, karismatisk kvinna upp i deras liv. Hon påstår att hon arbetar med välgörenhet i en fråga som Carl brinner för. Och även Carl förändras. Garantierna för trygghet försvinner. Ännu en mardröm börjar. Sekten har nämligen ett nytt mål i sikte: Danis nyfödda son. Sprickor i jorden är den laddade uppföljaren till Mariette Lindsteins hyllade sektthriller Vit krypta.
Röster om boken
”Spännande om sekter och ordenssällskap och deras makt över medlemmar, ett ämne som Mariette Lindstein behärskar väl.” Dagens Nyheter
Om Systerklockorna
Så länge folk kan minnas har Systerklockorna ringt över bygden. Legenden om klockorna, gjutna till minne av de siamesiska tvillingarna Halfrid och Gunhild vars vävkonst sägs kunna sia om framtiden, har förts vidare från generation till generation. För tjänsteflickan Astrid, som vuxit upp i den lilla byn i Gudbrandsdalen, är legenden en del i berättelsen om hennes egen släkt.Men år 1880 står nya tider för dörren. Byns nye präst har långtgående planer för att ersätta den gamla kyrkan och dess klockor. Samtidigt dyker en ung tysk upp med storslagna idéer. Hans ankomst för världen till Astrid och i honom har hon kanske funnit den förtrogne hon behöver för att bevara sin rika släkthistoria. Systerklockorna är en storslagen roman om mötet mellan gammalt och nytt, mellan den lilla byn och världen, mellan det som uppnås och det som går förlorat.
Röster om boken
”Mytting är en gudabenådad berättare och folkbildare. Hans rytmiska prosa och rappa dialog gör hela läsningen till oavbrutet nöje.” Norrbottens-Kuriren