Älska pocket, 2024-09-17

Johan Eriksson nominerad till Crimetime Award Årets deckardebut 2024

För tionde året i rad delas Crimetime Award ut på Sveriges största deckarfestival Crimetime. Nu är nomineringarna till kategorin Årets deckardebut 2024 officiella, och bland dem finns Johan Eriksson för sin kriminalroman Tjuv och polis

Motiveringen lyder:

En initierad och halsbrytande historia som utspelar sig på båda sidor av lagen, ur flera olika perspektiv. Insikten att gränsen mellan vad som är rätt och fel inte alltid är glasklar stannar kvar efter läsningen. En vass och underhållande debut med mycket kunskap, humor och ett ordentligt driv.

Vinnaren presenteras lördag den 28 september klockan 16.00 på Crimetime-scenen Kåken på Bokmässan i Göteborg. Läs mer om prisnomineringarna här.

Om Tjuv och polis

Niklas är värdetransportrånaren som tvingats sadla om efter några vändor på kåken. Numera lever han på oanmälda hembesök hos de riktigt välbeställda, går därifrån med en Rolex i miljonklassen, lekande lätt.

En kväll, efter ett rån på Östermalm, träffar han Ida på krogen. Hon vet inte att han är kriminell med ett byte på armen, han vet inte att hon är polis. När spanarna slår till mot Niklas samma afton hamnar den intet ont anande Ida i klistret. Niklas sätter sitt hopp till Torsten Blom, en före detta stjärnadvokat som lever på gamla meriter och pengar han inte längre har. Ida lär i sin tur känna åklagare Sandra Teodoro, som också vill komma åt

Niklas till varje pris och bearbetar Ida för sitt underrättelsearbete. Men Niklas har också blåst sin gamla kumpan Adnan på en miljon, och snart vill alla lägga beslag på Niklas klockor.

Tjuv och polis är en hisnande och initierad berättelse inifrån det svenska rättsväsendets olika läger. Det är försvarsadvokat Johan Erikssons första kriminalroman.

Sagt om boken

"En av Sveriges mest kända försvarsadvokater debuterar som deckarförfattare med en hejdlös historia och skildrar initierat olika interiörer från såväl den kriminella som polisiära världen." Aftonbladet

Om Johan Eriksson

Johan Eriksson är en av Sveriges mest meriterade och kända försvarsadvokater. Han är hedersdoktor i juridik vid Stockholms universitet och har allt sedan 1990-talet deltagit i rader av medialt uppmärksammade mål. 2020 utkom boken I rättvisans tjänst, om hans liv som advokat.