Vi firar Maria Gripe 100 år
I år är det 100 år sedan en av Sveriges främsta barnboksförfattare genom tiderna föddes. Det firar vi och ger ut två av Maria Gripes mest älskade böcker på nytt i pocket: Agnes Cecilia – en sällsam historia och Tordyveln flyger i skymningen. Nyskrivna förord av Helena Dahlgren respektive Kalle Lind.
Räknas i dag som moderna klassiker
Maria Gripe är en av Sveriges mest älskade barn- och ungdomsförfattare och är översatt till 29 olika språk. Hennes författarskap har belönats med en rad utmärkelser och priser, både i Sverige och utomlands, och ett flertal av hennes böcker har även filmatiserats och dramatiserats för radio. Maria Gripe skrev 38 böcker, de flesta illustrerade av hennes man Harald Gripe som hon hade ett nära samarbete med.
Hon debuterade 1954 med boken Vår lilla stad. Hennes första böcker var mer av traditionella sagor, ofta med förmänskligade djur. Därpå följde flera romaner med fokus på identitetssökande, t ex Pappa Pellerins dotter och böckerna om Elvis Karlsson.
Med Tordyveln flyger i skymningen 1978 tog Maria Gripe ett nytt steg i sitt författarskap och började utforska det gåtfulla och mystiska. Många av Maria Gripes böcker räknas idag som moderna klassiker och fortsätter fängsla läsare i alla åldrar.
Om Agnes Cecilia – en sällsam historia
Ur förordet av Helena Dahlgren:
"Jag var tio år gammal när jag föll ner i Maria Gripe-land. Just så: föll, som Alice när hon trillar ner i kaninhålet och hamnar i Underlandet. Jag kan fortfarande minnas känslan av svindel. Hur verkligheten, den trista och gråa, liksom luckrade upp sig framför mina fötter och försvann."
Den krypande känslan av något oförklarligt, av att någon plötsligt finns bakom ryggen på henne. När kände hon den känslan för första gången? Det vet inte Nora. De mystiska stegen som hörs i våningen, de underliga telefonsamtalen, den sorgsna dockan och promenaderna till ödehusets trädgård dit hunden Ludde drar med henne så fort de går ut – vad betyder allt detta? Långsamt, långsamt börjar det gå upp för henne att någon utanför tid och rum kanske söker kontakt …
Agnes Cecilia – en sällsam historia är en spökhistoria precis lika kuslig idag som när den först gavs ut.
Om Tordyveln flyger i skymningen
Ur förordet av Kalle Lind:
"Berättelsen placerade egyptiska statyer, kommunicerande blommor och samtal från döda i en sömnig småländsk håla med ICA-handel och lokaltidning. Det som hände de tre unga huvudpersonerna skulle nästan, om än bara nästan, kunna hända mig. Flirten med den klassiska tropen ungdomar-trillar-oförhappandes-in-i-ettmysterium- på-sitt-sommarlov-som-de-lyckas-lösatrots- vuxenvärldens-negativa-attityd tilltalade Enid Blyton-läsaren i mig."
När Jonas, Annika och David vattnar blommor på Selanderska gården hittar de gamla brev, skickade till en Emelie som levde på 1700-talet. I breven står det om en tretusenårig egyptisk staty i Ringaryd, där de bor. Finns den kvar, och i så fall var? Från en inspelning på ett av Jonas kassetband hörs viskningar som leder dem närmare statyn. Även andra mystiska saker sker - vem är den gamla damen som vill spela schack i telefon? Har den märkliga blå blomman ett eget liv? Och vad är det egentligen som påverkar historiens gång – slumpen, viljan eller något helt annat?
Tordyveln flyger i skymningen är den fantastiska berättelsen om några ungdomars mystiska upplevelser en sommar i byn Ringaryd i Småland.