Fem modiga, målmedvetna och banbrytande kvinnors liv
Utställningar och filmer har kastat nytt ljus över konstnären Himla af Klint. Många känner idag igen hennes abstrakta målningar och berättelsen om hur hon gömde undan sina verk. Det många inte känner till är däremot berättelsen om kvinnorna runt omkring konstnären. Dessa kvinnor berättar Sofia Lundberg, Alyson Richman och M.J Rose i romanen Fredagsklubben som nu utkommit i pocket.
Sofia Lundberg:
– Det är få förunnat att bli ihågkomna, det finns många bortglömda personer som haft stor betydelse, men som aldrig omnämns. Jag hoppas att boken ska inspirera till en nyfikenhet och kanske också till ett mer kritiskt förhållningssätt till historieskrivningen och det etablerade narrativet.
Hilma af Klint var en svensk konstnär som var aktiv under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Hon har blivit mest känd för sitt abstrakta och symboliska bildspråk, en stil som hon utvecklade flera år innan konstnärer som Kandinsky, Mondrian och Malevich som länge ansågs vara pionjärer inom abstrakt måleri, gjorde detsamma. Hilma af Klint visade sällan upp de abstrakta verken offentligt och det dröjde fyrtio år efter hennes död innan de ställdes ut. Hilma var väldigt intresserad av den spirituella världen och började redan som 17-åring delta i seanser.
En roman om Hilma af Klint och hennes grupp De fem
Fem kvinnor träffas varje fredag för andliga möten. En är Hilma af Klint, pionjär inom det abstrakta måleriet. De talar om allt som är viktigt i livet, och de målar. Tillsammans åkallar de "höga mästare" från en annan dimension och låter andarnas budskap vägleda dem i skapandet av stora, expressiva konstverk. Men tavlorna göms undan och Hilmas namn faller i glömska.
Över hundra år senare arbetar kuratorn Eben med en utställning av Hilmas tavlor. Den leder honom in på en vindlande väg bakåt i tiden som väcker spännande frågor kring konsten, och kvinnorna.
Vilka var de fem? Och vad gjorde de egentligen på sina möten? 2018 ställs Hilma af Klints tavlor ut på Guggenheimmuseet i New York. Utställningen blir den mest besökta i museets historia.
Inspirerade av utställningen bestämde sig författarna Sofia Lundberg, Alyson Richman och M.J. Rose för att ge kvinnorna liv i den kollektivt skrivna romanen Fredagsklubben.
Sofia Lundberg har skrivit boken tillsammans med två amerikanska författare: Alyson Richman och M.J Rose. Det var Alyson som fick idén att skriva en gemensam roman efter att hon sett Hilma af Klints tavlor på Guggenheimmuseet i New York.
– Hon kom fram till ett porträtt av Hilma och undertill stod det i en bildtext att Hilma arbetade tillsammans med fyra kvinnor. Men deras namn stod inte med. Det är sorgligt att kvinnor genom historien inte varit namngivna fast de haft stor betydelse. Så hon ringde mig och frågade om vi inte skulle skriva en bok om det. Och jag satt och längtade efter att göra ett projekt tillsammans med någon så det blev ett självklart ja.
"En unik inblick i fem modiga, målmedvetna, banbrytande och fördomsutmanande kvinnors liv vid tiden för förra sekelskiftet." ALINGSÅS TIDNING
"Med livfull dialog och en engagerande berättarröst målar författarna Lundberg, Richman och Rose upp ett fängslande och feministiskt porträtt av af Klint och hennes krets. /…/ En uppfriskande och upplysande skildring av en konstnär vars namn vi aldrig ska glömma." KIRKUS REVIEWS