Pocketpodden #108: Patrik Lundberg om hyllade Fjärilsvägen
Det politiska blev personligt i hennes liv, skriver Patrik Lundberg i romanen om mamma Birgitta. Hon var ett folkhemsbarn som dog fattig och sjuk bara 67 år gammal. Och för att försöka förstå varför det blev så letar Patrik i såväl samhällets väderomslag som i sin egen klassresa. Romanen Fjärilsvägen har väckt såväl känslor som debatt och i veckans avsnitt vandrar vi den slaka linan mellan liv och litteratur.
Programledare Lisa Tallroth.
Om Fjärilsvägen
När Patriks mamma Birgitta föddes fanns det hopp, även om hennes liv. I rekordårens och folkhemmets Sverige kunde en arbetarflicka på landsbygden gå åtta år i skolan, ett år i husmoderskola och få ett kontorsjobb måndagen efter examen. Hon kunde spara till körkort och bil, åka på dans och hitta kärleken.
Snart levde Birgitta Lundberg den svenska drömmen: Make, två barn. Volvo och villa. En välfärd som fanns där när hon behövde den. Sedan kom 1990-talets finanskris. Skilsmässan och stressen. Fattigdomen. Barnens liv till varje pris.
I sin rosade skildring målar Patrik Lundberg parallellt med berättelsen om sin mamma upp en bild av det svenska klassamhället – en värld där lågutbildade kvinnor ofta drar nitlotten. Författaren ser både likheter och skillnader mellan hans mammas generation och dagens unga kvinnor.
”Lundberg är suverän på att skriva på en gång personligt och politiskt.” Göteborgs-Posten
”Ett porträtt som slår mot klassamhället.” Aftonbladet