Pocketpodden #107: Conny Palmkvist om hjältarna vid Öresund
Säkert vet du att tusentals danska judar och andra förföljda i det naziockuperade Danmark lyckades fly till Sverige över Öresund. Men i Conny Palmkvists litterära reportagebok Sundets röda nejlikor får vi lära känna några av de, ganska otippade hjältar, som gjorde detta möjligt. Hör Conny berätta om det i högsta grad inofficiella samarbetet mellan danska motståndsmän och svenska poliser den hårda krigshösten 1943. Vilka var det som trädde fram när handling krävdes?
Programledare Lisa Tallroth.
Om boken
På hösten 1943 hade Danmark varit ockuperat av Tyskland i tre och ett halvt år, men det var först då som nazisterna inledde deportationen av de danska judarna och tog full kontroll över den inhemska ordningsmakten.
En grupp danska motståndsmän och svenska säkerhetspoliser riskerade livet för att rädda så många som möjligt över Öresund. Danskarna gav sig själva täcknamnet Helsingörs syklubb, och med hjälp av poliserna i Helsingborg lyckades man forsla över nästan 1 500 motståndsmän och flyktingar till Sverige.
Syklubbens oförvägne skeppare Erling Kjær kallades den röda nejlikan. Det här är berättelsen om hur han och de andra nejlikorna ställde upp för sina medmänniskor när nöden så krävde, ofta med risk för sina egna liv.
Under arbetet med Sundets röda nejlikor har Conny Palmkvist intervjuat många av de kvarlevande släktingarna till medlemmarna i Helsingörs syklubb. Boken bygger också till stor del på tidigare icke offentliggjorda, privata samlingar.
Sagt om boken
”Det är en thrillerartad bladvändare som gång på gång ger mig som läsare ett slag i magen … Detta är den bästa bok jag läst det senaste året … Sundets röda nejlikor är en både gripande och otroligt spännande läsupplevelse.” Ystads Allehanda
”Upplysande historiebok och thrillerartad bladvändare.” Borås Tidning
”En spännande och gripande historia om medmänsklighet och mod.” Kristianstadsbladet
”En enastående bok om mod och moral, väl underbyggd, spännande och bitvis så gripande att jag fick tårar i ögonen och måste ta ett djupt andetag innan jag fortsatte läsa.” Aftonbladet