Pocketpodden # 94: Hanif Azizi – från mujahedin till förortssnut
Journalister ringer gärna polisen Hanif Azizi när det har hänt något i förorten. Han är känd för sin frispråkighet. Men Hanif Azizi bar länge på en stor hemlighet. Som tjugoåring var han nära att lämna allt för att bli krigare i den iranska rebellrörelsen Folkets mujahedin. I boken Förortssnuten – och i veckans avsnitt – berättar Hanif Azizi om sin långa, krokiga och ofta förtvivlade väg till den han är idag.
I avsnittet också om Anna-Karin Palms debutroman Faunen. I den aktuella nyutgåvan har Annina Rabe skrivit förord – hon gästar Pocketpodden. Programledare Lisa Tallroth
Lyssna på avsnittet!
Om boken
Hanif Azizi växer upp på en militärbas i Iraks öken. Hans föräldrar är krigare för den iranska rebellrörelsen Folkets Mujahedin och kampen mot Khomeini genomsyrar hela tillvaron. Efter att pappan dödats i kriget tar nioårige Hanif sin lillebror i handen och påbörjar en flykt som så småningom tar honom till Sverige. Han har svårt att finna sig tillrätta i det nya landet och i tonåren får han kontakt med den terroriststämplade rebellrörelsen på nytt. Lockad av gemenskap och en möjlig återförening med sin mamma åker han till Irak för att bli en krigare i Folkets Mujahedin. Berättelsen kunde ha slutat här, men något händer som får livet att vända om. Istället återvänder Hanif till Sverige – och utbildar sig till polis. Han söker en tjänst i Rinkeby, och får snart vara med om saker han aldrig trodde skulle kunna ske i Sverige.
Förortssnuten är en verklighetsbaserad berättelse om flykt, utanförskap, radikalisering och livet i svenska utanförskapsområden. Det är en historia om vänskap, sammanhållning och om en poliskår som ställs inför en brutalitet den inte kan hantera.
Om Faunen
London 1888. En dag finner författaren Amelia Spencer en livs levande faun i sitt arbetsrum, och efter det blir inget sig likt. Hundra år senare blir en målning föreställande en faun viktig för den unga Anna som reflekterar över sitt liv och vänskapens dilemman. I sin egen berättelse dyker faunen upp i en tredje gestalt: drömmens och mytens gäckande skogsväsen. Tre olika historier vävs samman till en roman om vänskap och svek, ansvar och skapande, som sträcker sig genom tid och rum.
Faunen är Anna-Karin Palms debutroman från 1991, rosad av både läsare och kritiker. Med "Målarens döttrar" (1997) fick hon sitt stora genombrott. För sin biografi över Selma Lagerlöf, "Jag vill sätta världen i rörelse" (2019), blev hon Augustnominerad.