Pocketpodden #65: Marie Lundström bjuder till Sanningens kalas
Nu är det Maries tur att svara på frågor! För programledaren för Lundströms bokradio i P1 har bara debuterat med romanen Sanningens kalas. Och då handlar det om räkna ut vad man måste släppa (ibland kärlek!) Och vad man måste bita fast i (också kärlek!). I podden pratar vi om meningslöshet, mammarelationen, svart humor och att ställa sitt bogvisir på vid gavel.
Och till kaffet blir det Athena Farrokzhads nya diktsamling I rörelse, presenterad av förläggare Lina Rydén Reynols.
Programledare Lisa Tallroth.
Om Sanningens kalas
”Om livet varit en talangtävling, hade jag slagits ut. Jag hade inte tagit mig till final. Jag har ingen särskild begåvning för det här med att leva. Men jag har själv lyckats skrapa ihop till detta: En man som vill ha mig. Två barn. Jag borde kunna vila i det. Jag borde kunna lära mig att vila i det. Om en kinesisk rymdsond kan landa på månens baksida, borde jag kunna fixa detta.”
Isabel är fyrtioåtta år gammal och ingen stjärna på det här med livet. Men vad fattas henne? På riktigt?
– Sluta gnäll, Isabel. Du har en trygg familj, ett litet hus och fast jobb. Och mamsingen. Något du inte borde behöva är en älskare, men nu blev det så ändå. En banal jobbförälskelse som sargar dig inifrån med farliglyckan och stortvivlet.
Isabel borde vara gammal nog att klara sig själv. Ändå önskar hon mer än något annat att hon kunde be sin mamma om råd. Men tillsammans med mamsingen får man inte en syl i vädret, inte förrän hon ligger nedsövd på sjukhuset med en infektion i matstrupen och inte kan säga emot.
Sanningens kalas är Marie Lundströms bokdebut. En både dråplig och drabbande roman om livsval och kärlek, om det svåra i att vara kvinna, mamma och dotter.
Om I rörelse
Det här är en dikt om plikt; jag är ganska nöjd med rimmet
Det här är ett plakat med dikt; håll upp det över huvudet
Det här är en hyllning till övertygelse; den är inte våldsammare än tvivlet
Det här är tvivlet; jag har begravt det bredvid hunden
En samling fristående dikter som rör sig mellan fascismens frammarsch, rytmens räddning och vardagen i förorten. Pocketugåvan innehåller den nyskrivna långdikten Arma Danmark.
Sagt om boken
"Få poeter skriver så episkt patosfyllt, så febrigt, roligt, galet, fritt och samtidigt med en sån tillbakahållen våldsamhet och sorgsen ironi som Athena Farrokhzad. Jag skrattar och gråter om vart annat." Göteborgs-Posten